Vase – vintage

 

This lovely vase is not marked in any way but I do know that it´s at approximately 100 years old, or perhaps even older.

It’s originally from the home of the pastor Hálfdán Guðjónsson and his wife Herdís Péturdóttir in Sauðárkrókur. My grandmother worked in their household along with her friend Sveina, when my grandmother was young. The pastor owned the vase then. My grandmother married in 1919 so the vase is certainly older than that. Sveina got the vase as present when she left the household. Many years later she gave it to mother, around the time of her confirmation. And now it lives with me.

I like it a lot. The bright color, subtle waves, scalloped edges and it’s story of of course, make it really special.

 

Þessi vasi er er ómerktur með öllu, en hann er væntanlega frá því um 1900.

Hann kemur úr búi Hálfdáns Guðjónssonar prófasts á Sauðárkróki og Herdísar Pétursdóttur konu hans. Móðuramma mín vann hjá þeim sem ung stúlka og það gerði Sveina vinkona hennar einnig. Þá var vasinn í eigu prófastshjónanna. Amma mín og afi giftust 1919 svo vasinn er sannarlega eldri en það.
Sveina fékk vasann að gjöf þegar hún hætti að vinna hjá prófasthjónunum. Mörgum árum seinna, gaf hún móður minni hann. Og nú dvelur hann hjá mér.

Skær liturinn, bylgjumunstrið, kanturinn og svo það hvaðan hann kemur auðvitað, gera hann alveg sérstakan.

Print Friendly

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *