Failed Mason Jar Craft Project

I think I can safely state that I’m pretty good at many textile arts. Embroidery, knitting, crochet, sewing – no problem. I’m not really a crafty person, that is I don’t do paper crafts, mason jar projects etc on a regular basis. But I’m no stranger to such things. My latest one (and the one that is is constant use) is the embroidery floss storage box and some time ago I painted this small thing.

Failed Mason Jar Craft Project

Today I ventured into on of these projects. I had seen many a lovely tinted mason jar on pinterest and I wanted to try. I used this tutorial , which is great by the way. The first thing I needed was mod podge. That is not available in Iceland (that I know of) and definitely NOT in my village. But I had seen this tutorial on how to make your own mod podge, so I was all set. Or so I thought. The village shops (there are two) didn’t have any Elmer’s glue, but someone told be that I could use white wood glue instead. So I mixed that with water, half of each

according to the instructions, and added the food color. Into the jars it went – only to discover that it didn’t work at all, it was too thin. I tried adding way more glue – but it was only marginally better.

Then I tried undiluted glue. Added the food color, and swirled it around in the jar. It looked very promising, I must say:

But it didn’t work either. At low heat, the glue just blew up in bubbles, and at (slightly) higher hear, it went brown in places.

These are the two best attempts, you can just imagine the rest…

The jars were supposed to be a part of the table decorations at my daughters confirmation party. I think I will skip that and find something else instead.

But my carrot cake cupcakes, that I baked later today did not fail. Not at all!

I baked two large carrot cakes to freeze. They are the first cakes I bake for the upcoming confirmation party. But the cupcakes are just for the family to eat. And they are delicious.Ég held mér sé óhætt að fullyrða að ég sé nokkuð flink í hannyrðum. Útsaumur, prjón, hekl og saumaskapur liggja ágætlega fyrir mér. En ég er engin sérstök föndurkona. Ég er ekki mikið að klippa og líma, mála og þessháttar. Ég á það samt alveg til, kassinn fyrir útsaumsgarnið sem ég gerði um daginn er til dæmis í daglegri notkun, um fyrir nokkru málaði ég þessa litlu kommóðu.

Í dag hætti ég mér út í álíka verkefni. Á pinterest er mikið af fallegum lituðum glerkrukkum og mig langaði að prófa það. Ég fór eftir þessum ágætu leiðbeiningum. Fyrsta hindrunin var að ég átti ekki ,,mod podge”. Það fæst ekki í þorpinu. En ég vissi sem betur fer um þessar leiðbeiningar svo ég hélt að ég gæti búið efnið til sjálf, enda þurfti bara hvítt skólalím og vatn. Skólalím reyndist ekki til heldur, en einhver sagði mér að ég gæti notað hvítt trélím í staðinn. Svo ég blandaði því til helminga við vatn,

eins og uppskriftin segir og bætti matarlitnum í. Sullaði svo glundrinu í krukkurnar, en komst strax að því að blandan var allt of þunn. Ég bætti helling af lími við, en það var ekki fyrr en ég setti matarlitinn út í óblandað lím, að þetta fór að virka hjá mér.

Krukkurnar litu vel út, fyrir þurrkun í ofninum:

En ekki á eftir. Við lágan hita bólgnaði límið upp, en við aðeins hærri hita varð það brúnt á köflum:

Krukkurnar áttu að vera hluti af borðskreytingunum í fermingarveislunni, en ég held ég sleppi því bara.

En gulrótarbollakökurnar sem ég bakaði seinna í dag klikkuðu ekki. Uppskriftin er frá henni Rögnu, uppáhalds matarbloggaranum mínum.

Ég bakaði líka tvær stórar gulrótarkökur. Þær eru það fyrsta sem ég baka fyrir fermingarveisluna og þær fara því í frystinn. En bollakökurnar eru bara fyrir fjölskylduna og verða borðaðar hratt og örugglega.

Print Friendly

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *